
Domácí nugát
Recept na sladkost z kakaa a kondenzovaného mléka.
Ingredience:
- kousek vanilky (rozdrcené)
- 450 g cukru moučka
- 50 g tuku (ztuženého)
- 2 lžíce kakaa
- 0,6 dl vody
- 1 mléko (slazené kondenzované)
Postup:
Do silnostěnného rendlíku dáme všechny suroviny a mícháme na ohni, dokud se cukr nerozpustí. Směs pak uvedeme do varu a občas zamícháme. Nugát je uvařený, když se dá z malého množství směsi ponořené do malého proudu studené vody uhníst měkká kulička. Nugát odstavíme a zpracováváme vařečkou, dokud nezačne houstnout. Kostičky do papírových košíčků: Nugát vylijeme do vymaštěné čtvercové formy, na povrchu uděláme vidličkou nepravidelné rýhy a řídce posypeme posekanými ořechy. Když se dá nugát dobře krájet, pokrájíme ho na čtverečky ( nečekáme na ztvrdnutí, protože by se drobil ).