Odebírejte nás na YouTube
Kuře na víně
Kuře pečené na žampionech, zelenině a červeném víně.
Ingredience:
- 1 kuře
- 125 g slaniny vcelku
- 400 ml červeného burgundského vína
- 1 mrkev
- 1/2 celeru
- 2 cibule
- 4-6 menších červených cibulek
- 250 g žampiónů
- 2 stroužky česneku
- olej
- máslo
- 500 ml kuřecího vývaru
- celý černý pepř
- hladká mouka
- tymián
- petrželová nať
- bobkový list
- pepř
- sůl
Postup:
1. Nejprve si připravíme marinádu: jednu cibuli, mrkev, stroužek česneku a celer nakrájíme na plátky, přidáme pepř, zalijeme červeným vínem, přivedeme k varu a na mírné teplotě vaříme asi 5 minut.
2. Kuře naporcujeme (na 8 kousků), osolíme, opepříme, dáme do mísy a přelijeme vychladlým nálevem. Marinujeme přes noc, uložené v ledničce.
3. Druhý den vyjmeme maso z marinády a osušíme. Zeleninu z marinády procedíme a vše uschováme.
4. V kastrolu rozehřejeme dvě lžíce másla a lžíci oleje a dozlatova opečeme proužky slaniny.
5. Slaninu vyjmeme a na výpeku opékáme kuře ze všech stran dohněda.
6. Opečené maso odložíme, do tuku vhodíme čtvrtky červených cibulek, opečeme, vyndáme, opečeme plátky žampiónů, vyndáme.
7. Do vypečené šťávy vsypeme marinovanou zeleninu a drobně nasekanou cibuli (tu druhou), česnek a promícháváme asi 5 minut.
8. Přisypeme cca 2 lžíce hladké mouky, prosmahneme, přilijeme nálev z marinády a kuřecí vývar. Přivedeme k varu, přidáme opečené kuře a přikryté dusíme 45-60 minut.
9. Měkké maso vyjmeme, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme, vrátíme maso, žampióny, slaninu, dochutíme a prohřejeme.
TIP:
Můžeme podávat s lehce opečeným bramborem.