Odebírejte nás na YouTube
Křehký makový závin z tvarohového těsta
Tvarohové těsto, maková nádivka a chutný závin je na světě. Křehké těsto bez kynutí.
Ingredience (náplň):
- 70 - 100 g nemletý mák
- 1 hrst rozinek
- 100 g kr. cukr
- 2/3 šálku mléka
- 1 ks vejce
Ingredience (těsto):
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g tvarohu
- 50 g moučkového cukru
- špetka sole
- 75 ml olej
- 75 ml mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
Postup:
- Mák propláchneme ve vlažné vodě. Scedíme a necháme chvíli odstát, zalijeme mlékem a vaříme na mírném ohni. Po chvíli vaření přidáme rozinky a spolu vaříme do chvíle, dokud mák nevsákne všechno mléko. Následně přidáme cukr a odstavíme.
- Mouku prosejeme přes síto, přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Následně olej, mléko, tvaroh a cukr. Vypracujeme hladké těsto, které má být lepkavé.
- Na pomoučeném pracovní desce těsto opatrně vyválíme (20 x 30 cm) a rozkrojíme na polovinu (můžeme upéct i jeden velký, nemusíme 2). Navrstvíme makovou nádivku. Po okrajích (cca 2 cm) necháme volný prostor a srolujeme.
- Takto připravený závin přendáme na plech, který jsme vystlali papírem na pečení. Závin uložíme tak, abychom spoj měli položený na papíře na pečení.
- Před pečením závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 45 minut.