Odebírejte nás na YouTube
Koprovka
Někdo ji miluje, jiný moc nemusí, ale přesto tato tradiční česká teplá omáčka patří neodmyslitelně na náš stůl.
Ingredience:
- 1000 ml mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 3 lžíce hladké mouky
- 100 g másla
- svazek čerstvého kopru
- bílý pepř
- cukr
- ocet
- sůl
- vejce natvrdo jako příloha, knedlík nebo brambory
Postup:
- Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, kterou naředíme chladným mlékem cca 400 ml.
- Přidáme smetanu, osolíme, osladíme dle chuti, přidáme ocet a za občasného míchání na mírném plameni povaříme 20 minut, v průběhu vaření doléváme mléko.
- Nakonec přidáme na jemno nasekaný kopr, zamícháme, ale dále už nevaříme, výsledná chuť omáčky by měla být spíše sladká.
- Podáváme s natvrdo uvařeným vejcem a knedlíkem nebo bramborem.