Odebírejte nás na YouTube
Koláč ze zakysané smetany a rajčat
Rajčata tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod.
Ingredience (těsto):
- 280 g hladké mouky
- 230 g másla
- 2 lžíce ledové vody
- 2 lžičky bílého octa
- 1 ks vejce
- tymián
- pepř
- sůl
Ingredience (náplň):
- 4 ks rajčata
- 4 ks vejce
- 250 ml zakysaná smetana
- strouhaný tvrdý sýr
- muškátový oříšek
- snítka bazalky
- pepř
- sůl
Postup:
- Z hladké mouky a studeného másla rukama vytvořte sypkou směs.
- Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky.
- Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru přibližně 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).
- Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C po dobu 10 minut.
- V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem, přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku.
- Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata.
- Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.