Jablečný koláč

Výborný jednoduchý koláč s jablky, původem z Německa.

Ingredience:

  • 3 větší, oloupaná, na tenké měsíčky nakrájená jablka
  • 1/2 hrnku (112 g) rostlinného másla
  • 1/2 hrnku (100 g) cukru
  • 1/2 hrnku neslazeného jablečného pyré (například neslazená dětská výživa)
  • 2 lžíce mandlového, sojového či jiného rostlinného/ořechového mléka
  • 1 a 1/2 hrnku (190 g) polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • cca 1/5 hrnku (50 g) hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru

 

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180°C a formu na dort či koláč o velikosti cca 23 cm vymažeme tukem a vysypte moukou (nebo jí vyložíme pečícím papírem).
  2. V míse dobře utřeme rostlinné máslo s cukrem, přidáme jablečné pyré a mléko. Nakonec vmícháme mouku, dobře promíchanou s práškem do pečiva.
  3. Těsto rovnoměrně rozmístíme do formy a navrstvíme na něj jablka (viz foto).
  4. Hnědý cukr smícháme se skořicí a zázvorem a posypeme jím vršek jablek.
  5. Pečeme 30 - 40 minut a před vyndáním z formy necháme nejméně 15 minut chladnout.