Cizrnovo-bramborová polévka

Hustá objedová polévka z brambor, cizrny, zeleniny, koleček choriza, másla, sladké smetany a zeleninového vývaru.

Ingredience:

  • 300 g uvařené cizrny
  • 100 g choriza
  • 2000 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml sladké smetany
  • 5 ks stroužků česneku
  • 4 ks brambory
  • 3 ks středně velké cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 2 lžičky mletého chilli
  • 1 lžička římského kmínu
  • pepř a sůl na dochucení

 

Postup:

1. Do hrnce dáme rozehřát olej i máslo.
2. Přidáme na céčka pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět, pak přidáme nasekaný česnek a necháme rozvonět.
3. Přidáme kmín a ostatní koření, papriku i chilli a krátce restujeme.
4. Zalejeme vroucím vývarem, přidáme na kostičky pokrájené brambory, cizrnu a vaříme cca 15 minut, dokud brambory nezměknou.
5. Třetinu polévky odebereme, rozmixujeme a propasírujeme zpět do hrnce.
6. Polévku ještě zjemníme smetanou a dle chuti dosolíme.
7. Chorizo nakrájíme na nudličky a orestujeme nasucho v pánvi.
8. Na talířích jednotlivé porce polévky dozdobíme chorizem a nasekanou kudrnkou.