Kaldoun

Odebírejte nás na YouTube

Kaldoun

Polévka uvařená z husích drůbků a kořenové zeleniny, zahuštěná jíškou, doplněná o nudle, případně i o játrové knedlíčky.

Ingredience:

  • drůbky z 1 husy, kachny, krůty nebo kuřete (krk, křídla, žaludek)
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 80 g širokých nudlí
  • 100 ml mléka
  • 1 hrstka zelené petrželky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 ks malé cibule
  • 1 ks vaječného žloutku
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • špetka mletého bílého pepře
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

 

Postup:

  1. Drůbky řádně očistíme a opláchneme, dáme do hrnce s osolenou vodou a krátce povaříme.
  2. Vzniklou tmavou pěnu odstraníme, přidáme kořenovou zeleninu a vaříme doměkka, nejlépe je nechat tento polévkový základ pomalu táhnout – provářet na mírném zdroji tepla cca 3 hodiny, vzniklý vývar pak bude silný a velmi chutný.
  3. V kastrolu na másle zlehka osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, zalijeme scezeným vývarem, náležitě rozmícháme, okořeníme a provaříme.
  4. Poté přidáme nakrájenou zeleninu, předem uvařené široké nudle a drůbeží maso zbavené kostí.
  5. Na závěr vlijeme žloutek rozmíchaný v mléce a krátce povaříme.
  6. Jednotlivé porce polévky dozdobíme na jemno nasekanou petrželkou.

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.