Odebírejte nás na YouTube
Hummus
Recept na velmi oblíbenou arabskou cizrnovou pochoutku.
Ingredience:
- 300 g cizrny (vařené, tj. asi 150 g sušené)
- 1 lžička sezamové pasty Tahini
- 1 lžička olivového oleje
- šťáva 1/2 citronu
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky římského kmínu (mletého)
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- studená voda (dle potřeby)
- sůl
- petrželka
Postup:
- Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody.
- Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.
- Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu.
- Vaříme od natlakování hrnce 40 minut.
- Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu zcedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout.
- Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši.
- Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl.
- Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou.
Tip:
Hummus můžeme libovolně dochucovat, například drceným kmínem, nebo zauzenou paprikou.