Hummus

Odebírejte nás na YouTube

Hummus

Recept na velmi oblíbenou arabskou cizrnovou pochoutku.

Ingredience:

  • 300 g cizrny (vařené, tj. asi 150 g sušené)
  • 1 lžička sezamové pasty Tahini
  • 1 lžička olivového oleje
  • šťáva 1/2 citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky římského kmínu (mletého)
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • studená voda (dle potřeby)
  • sůl
  • petrželka

 

Postup:

  1. Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody.
  2. Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.
  3. Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu.
  4. Vaříme od natlakování hrnce 40 minut.
  5. Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu zcedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout.
  6. Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši.
  7. Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl.
  8. Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou.


Tip:

Hummus můžeme libovolně dochucovat, například drceným kmínem, nebo zauzenou paprikou.

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 14 dní bez reklam zdarma.