100 %

Hrnková bublanina

Neobvyklá hrnková bublanina s kokosem a ostružinami, kterou si prostě zamilujete. Název odkazuje na bublající těsto kolem kousků ovoce. Hrnková verze je oblíbená pro svou jednoduchost a rychlost. Kokos dodá vůni i vláčnost a pěkně si rozumí s kyselkavými ostružinami.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek cukru
  • 1,5 hrnku mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • ostružiny (nebo jiné ovoce, například rybíz, třešně, borůvky,...)
  • 2 vejce

 

Postup:

  1. Do mísy vsypeme mouku, strouhaný kokos, prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr, vejce a vlijeme mléko a olej.
  2. Vše smícháme na jemné těsto, které vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný menší plech (nebo do libovolné formy, kterou máme k dispozici).
  3. Těsto posypeme ostružinami (nebo jiným ovocem - jahody, borůvky, maliny,...) a dáme do vyhřáté trouby na 180°C, přibližně na 35 minut upéct.
  4. Bublanina je hotová, když se nám nelepí na špejli, před servírováním necháme bublaninu vychladnout.
  5. Na závěr posypeme moučkovým cukrem, nebo strouhaným kokosem a podáváme.

Než začnete:
  • Co je hrnek: počítejte 1 hrnek = 250 ml. Držte se stejného hrnku na všechny suroviny.
  • Suroviny v pokojové teplotě pro rovnoměrné pečení.
  • Míchejte krátce jen do spojení. Přemíchané těsto může být hutné.
  • Forma: menší plech zhruba 30 × 20 cm nebo kulatá forma 24 cm. Vymažte a vysypte nebo vyložte pečicím papírem.

Ovoce a kokos:
  • Ostružiny předem lehce obalte v 1 lžíci mouky. Nebudou tolik klesat do těsta.
  • Mražené ovoce nerozmrazujte, ale přidejte 5 minut pečení navíc.
  • Kokos můžete předem na sucho opražit na pánvi. Vůně bude výraznější.

Varianty podle sezóny:
  • Klasická třešňová bublanina.
  • Lesní ovoce mix pro svěží kyselost.
  • Meruňky a mandle: na povrch přidejte plátky mandlí.
  • Jablka a skořice: kostičky jablek, lžička skořice a špetka citronové kůry.
  • Citrusová: do těsta nastrouhejte kůru z citronu nebo pomeranče.
  • Šťavnatější: část mléka nahraďte bílým jogurtem.

Náhrady a úpravy:
  • Bez lepku: použijte hotovou bezlepkovou směs na pečení a přidejte lžičku citronové šťávy pro lepší nadýchanost.
  • Méně cukru: uberte o třetinu a doslaďte vanilkovým cukrem nebo sirupem.
  • Bez mléka: rostlinné mléko a neutrální olej.
  • Bez kokosu: hrnek kokosu vyměňte za půl hrnku mletých mandlí a půl hrnku mouky navíc.

Servírování a skladování:
  • Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem nebo kokosem. 
  • Skvělé je i podávání s kysanou smetanou nebo bílým jogurtem a čerstvým ovocem. 
  • Vydrží přikrytá 2 dny při pokojové teplotě. 

Řešení potíží:
  • Ovoce propadlo: bylo mokré nebo těsto řídké. Příště ovoce lehce obalte moukou a držte se uvedených poměrů.
  • Střed syrový, okraje hotové: forma byla malá nebo trouba příliš hřeje zespodu. Dejte vyšší rošt a pečte o něco déle.
  • Suchá bublanina: zkraťte pečení o pár minut nebo přidejte lžíci oleje navíc.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup