Hrnková bublanina
Neobvyklá hrnková bublanina s kokosem a ostružinami, kterou si prostě zamilujete. Název odkazuje na bublající těsto kolem kousků ovoce. Hrnková verze je oblíbená pro svou jednoduchost a rychlost. Kokos dodá vůni i vláčnost a pěkně si rozumí s kyselkavými ostružinami.
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1 hrnek cukru
- 1,5 hrnku mléka
- 0,5 hrnku oleje
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- ostružiny (nebo jiné ovoce, například rybíz, třešně, borůvky,...)
- 2 vejce
Postup:
- Do mísy vsypeme mouku, strouhaný kokos, prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr, vejce a vlijeme mléko a olej.
- Vše smícháme na jemné těsto, které vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný menší plech (nebo do libovolné formy, kterou máme k dispozici).
- Těsto posypeme ostružinami (nebo jiným ovocem - jahody, borůvky, maliny,...) a dáme do vyhřáté trouby na 180°C, přibližně na 35 minut upéct.
- Bublanina je hotová, když se nám nelepí na špejli, před servírováním necháme bublaninu vychladnout.
- Na závěr posypeme moučkovým cukrem, nebo strouhaným kokosem a podáváme.
Než začnete:
- Co je hrnek: počítejte 1 hrnek = 250 ml. Držte se stejného hrnku na všechny suroviny.
- Suroviny v pokojové teplotě pro rovnoměrné pečení.
- Míchejte krátce jen do spojení. Přemíchané těsto může být hutné.
- Forma: menší plech zhruba 30 × 20 cm nebo kulatá forma 24 cm. Vymažte a vysypte nebo vyložte pečicím papírem.
Ovoce a kokos:
- Ostružiny předem lehce obalte v 1 lžíci mouky. Nebudou tolik klesat do těsta.
- Mražené ovoce nerozmrazujte, ale přidejte 5 minut pečení navíc.
- Kokos můžete předem na sucho opražit na pánvi. Vůně bude výraznější.
Varianty podle sezóny:
- Klasická třešňová bublanina.
- Lesní ovoce mix pro svěží kyselost.
- Meruňky a mandle: na povrch přidejte plátky mandlí.
- Jablka a skořice: kostičky jablek, lžička skořice a špetka citronové kůry.
- Citrusová: do těsta nastrouhejte kůru z citronu nebo pomeranče.
- Šťavnatější: část mléka nahraďte bílým jogurtem.
Náhrady a úpravy:
- Bez lepku: použijte hotovou bezlepkovou směs na pečení a přidejte lžičku citronové šťávy pro lepší nadýchanost.
- Méně cukru: uberte o třetinu a doslaďte vanilkovým cukrem nebo sirupem.
- Bez mléka: rostlinné mléko a neutrální olej.
- Bez kokosu: hrnek kokosu vyměňte za půl hrnku mletých mandlí a půl hrnku mouky navíc.
Servírování a skladování:
- Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem nebo kokosem.
- Skvělé je i podávání s kysanou smetanou nebo bílým jogurtem a čerstvým ovocem.
- Vydrží přikrytá 2 dny při pokojové teplotě.
Řešení potíží:
- Ovoce propadlo: bylo mokré nebo těsto řídké. Příště ovoce lehce obalte moukou a držte se uvedených poměrů.
- Střed syrový, okraje hotové: forma byla malá nebo trouba příliš hřeje zespodu. Dejte vyšší rošt a pečte o něco déle.
- Suchá bublanina: zkraťte pečení o pár minut nebo přidejte lžíci oleje navíc.