Odebírejte nás na YouTube
Gazpacho
Studená zeleninová polévka z Andalusie.
Ingredience:
- 600 g rajčat
- 2 šalotky, nakrájené nadrobno
- 2 papriky (libovolné barvy), zbavené jádřinců a nakrájené nadrobno
- 1 středně velkou salátovou okurku
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 100 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce červeného vinného octa
- sůl, čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení
- pár kapek worcesterské omáčky na dochucení
Postup:
- Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody. Potom je vyjměte (snadno to jde děrovanou naběračkou), oloupejte a pokrájejte na drobno.
- Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu. Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.
- Na ozdobu lze použít opečený toast.