Odebírejte nás na YouTube

Francouzská cibulačka

Tradiční francouzská cibulová polévka s bílým vínem a opečeným toastem.

Ingredience:

  • 7 žlutých cibulí
  • 20 g másla
  • 20 ml rostlinného oleje
  • 2 lžíce mouky
  • 1 litr vývaru (zeleninového, nebo hovězího)
  • Pepř
  • Sůl

 

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na proužky nebo na kolečka a na mírném plameni ji smažíme na másle s olejem.
  2. Když cibule změknou a ještě nejsou hnědé, přidáme mouku a mícháme, aby se mouka pěkně osmažila.
  3. Poté přidáme vývar, ideálně zeleninový, nebo hovězí. Vývar přidáváme studený a za stálého míchání.
  4. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu a přikryté vaříme na mírném ohni 30 minut.
  5. Kdo má rád, může do polévky přidat trochu vína nebo brandy, zvýrazní to chuť polévky (nepřidáváme na konci vaření, ale cca 10-15 minut před koncem, aby se alkohol vyvařil).
  6. Při servírování použijeme krutóny, které jsme zapekly v troubě společně se sýrem - tento krok můžeme i přeskočit, ale byla by to škoda.