
Dýňový krém
V troubě rozpečená Hokkaido nebo muškátová dýně, povařená spolu s kořením a orestovanou cibulí, pak rozmixovaná, dochucená smetanou a kořením.
Ingredience:
- 1 ks větší dýně Hokkaido (nebo muškátové dýně)
- 2 ks cibule
- 250 ml tučné zakysané smetany
- 2 lžíce másla
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého badyánu
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- pepř
- sůl
Postup:
- Dýni rozčtvrtíme, zbavíme tuhých konců a jader, dáme ji do pekáče, zakryjeme alobalem a pečeme v troubě asi 1 hodinu při 150 °C, po upečení dýni rozdělíme na menší kusy.
- Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a osolíme, přidáme upečenou dýni, zalijeme vodou (1 l) a přidáme koření, promícháme, přivedeme k varu a vaříme mírným varem asi deset minut.
- Na konci odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přidáme zakysanou smetanu.
- Naposledy zkontrolujeme ochucení a podle potřeby doladíme solí a pepřem, ještě horký krém podáváme.
Doporučení:
Pokud máme, použijeme na ozdobu dýňová semínka nebo zastudena lisovaný dýňový olej. Můžeme použít i šalvěj, jejíž lístky opečeme na másle do křupava.