Dýňový krém

V troubě rozpečená Hokkaido nebo muškátová dýně, povařená spolu s kořením a orestovanou cibulí, pak rozmixovaná, dochucená smetanou a kořením.

Ingredience:

  • 1 ks větší dýně Hokkaido (nebo muškátové dýně)
  • 2 ks cibule
  • 250 ml tučné zakysané smetany
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • pepř
  • sůl

 

Postup:

  1. Dýni rozčtvrtíme, zbavíme tuhých konců a jader, dáme ji do pekáče, zakryjeme alobalem a pečeme v troubě asi 1 hodinu při 150 °C, po upečení dýni rozdělíme na menší kusy.
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a osolíme, přidáme upečenou dýni, zalijeme vodou (1 l) a přidáme koření, promícháme, přivedeme k varu a vaříme mírným varem asi deset minut.
  3. Na konci odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přidáme zakysanou smetanu.
  4. Naposledy zkontrolujeme ochucení a podle potřeby doladíme solí a pepřem, ještě horký krém podáváme.

 

Doporučení:

Pokud máme, použijeme na ozdobu dýňová semínka nebo zastudena lisovaný dýňový olej. Můžeme použít i šalvěj, jejíž lístky opečeme na másle do křupava.