Odebírejte nás na YouTube

Dýňový krém

V troubě rozpečená hokkaido nebo muškátová dýně, povařená spolu s kořením a orestovanou cibulí, pak rozmixovaná, dochucená smetanou a kořením.

Ingredience:

  • 1 ks větší dýně hokkaido (nebo muškátové dýně)
  • 2 ks cibule
  • 250 g tučné zakysané smetany
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 litr vody
  • pepř
  • sůl

 

Postup:

  1. Dýni očistíme, zbavíme tuhých konců a jader, nakrájíme na menší kousky a pečeme v troubě asi 1 hodinu při 150 °C.
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a osolíme, přidáme upečenou dýni, zalijeme vodou a přidáme koření, promícháme, přivedeme k varu a vaříme mírným varem asi 20 minut.
  3. Na konci odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přidáme zakysanou smetanu.
  4. Naposledy zkontrolujeme ochucení a podle potřeby doladíme solí a pepřem, ještě horký krém podáváme.

 

Doporučení:

Pokud máme, použijeme na ozdobu dýňová semínka nebo zastudena lisovaný dýňový olej. Můžeme použít i šalvěj, jejíž lístky opečeme na másle do křupava. Na zjemnění můžeme dozdobit zakysanou smetanou.

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.