Dušené zelí se slaninou

Jako výborná příloha k vepřovému masu, k českým knedlíkům se bezpochyby hodí dušené zelí.

Ingredience:

  • 1 sklenice zelí (asi 670 g)
  • 100 g slaniny (můžeme zvolit jinou uzeninu dle chuti)
  • 1 cibule
  • sádlo
  • kmín
  • světlá jíška
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce rybízové marmelády

 

Postup:

Zelí i s nálevem dáme do kastrolu a necháme pozvolna dusit. Mezitím si vedle na sádle osmahneme slaninu, cibulku a zasypeme kmínem (Pokud je slanina tučná dost není třeba již sádlo). Zasypeme 3 lžícemi cukru a necháme pomalu karamelizovat. V případě červeného zelí přidáme i jednu lžíci rybízové marmelády. Do této směsi přidáme světlou jíšku a následně celou směs do kastrolu k zelí. Necháme chvilku dusit společně. Na závěr doporučujeme trochu tekutiny slévat.