
Dušené zelí se slaninou
Jako výborná příloha k vepřovému masu, k českým knedlíkům se bezpochyby hodí dušené zelí.
Ingredience:
- 1 sklenice zelí (asi 670 g)
- 100 g slaniny (můžeme zvolit jinou uzeninu dle chuti)
- 1 cibule
- sádlo
- kmín
- světlá jíška
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce rybízové marmelády
Postup:
Zelí i s nálevem dáme do kastrolu a necháme pozvolna dusit. Mezitím si vedle na sádle osmahneme slaninu, cibulku a zasypeme kmínem (Pokud je slanina tučná dost není třeba již sádlo). Zasypeme 3 lžícemi cukru a necháme pomalu karamelizovat. V případě červeného zelí přidáme i jednu lžíci rybízové marmelády. Do této směsi přidáme světlou jíšku a následně celou směs do kastrolu k zelí. Necháme chvilku dusit společně. Na závěr doporučujeme trochu tekutiny slévat.