Odebírejte nás na YouTube
Domácí medovník
Jedna z variant přípravy domácího medovníku, sladkého moučníku původem z Arménie.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 150 g másla
- 1 ks vejce
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce sody
Ingredience (náplň):
- 1 ks kondenzovaného slazeného mléka (397 g)
- 250 g másla
- 70 g mletých ořechů
- hrst sekaných ořechů na posypání
Postup:
- Do hrnce dáme cukr, máslo, med, mléko, sodu a vejce, za stálého míchání zahříváme až nám hmota zhnědne (zkaramelizuje), pak ji odstavíme a za občasného promíchání necháme částečně vychladnout.
- Tekutou hmotu nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto.
- To rozložíme na 6 dílů, z každého, na pomoučeném vále, vyválíme jednotlivé pláty.
- Všechny postupně navineme na váleček a tak je přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pomocí pokličky požadované velikosti, nožem vykrojíme tvar medovníku.
- Zbytky těsta dáme bokem a takto postupujeme u všech 6 plátů.
- Jednotlivé pláty pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, cca 10 minut, až nám těsto zezlátne.
- Nakonec upečeme těstovou placku ze zbytků, která nám poslouží na drť.
Pláty těsta pomažeme karamelovým krémem, vyskládáme je na sebe a na závěr potřeme i horní část medovníku, který posypeme nasekanými ořechy a drtí ze zbytků těsta. - Medovník necháme v lednici ztuhnout a odležet nejlépe 2 dny.
Postup (příprava ořechovo-karamelového krému):
Zavřenou plechovku s kondenzovaným mlékem ponoříme do vody a pozvolna vaříme asi 3 hodiny (v takovém hrnci 75 minut), necháme vychladnout, pak ji teprve otevřeme! Do mísy vložíme máslo, karamel vzniklý vařením kondenzovaného mléka a vyšleháme krém, do kterého zapracujeme mleté ořechy.