Domácí krekry

Skvělé slané pečivo vhodné k pivu či vínu, nebo jako základ kanapek.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g vychlazeného másla
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • voda
  • hrubozrnná sůl nebo vločky soli

 

Postup:

  1. Do mouky s kypřícím práškem zapracujeme na kostičky nakrájené studené máslo a asi rovnou lžičku soli, v kuchyňském robotu mixujeme asi 1 minutu, až nám vznikne drobenka.
  2. přidáme 4 lžíce studené vody a několika rychlými zapnutími a vypnutími robota hmotu promícháme, mělo by vzniknout pružné, nelepivé těsto (pokud ne, po přidání další lžíce studené vody postup opakujeme).
  3. Hotové těsto rozválíme na pomoučněné pracovní desce obdélník o velikost zhruba 50 x 25 cm, plát lehce potřeme vodou, posypeme lžičkou soli, sůl mírně do těsta zatlačíme.
  4. Těsto propícháme vidličkou a rozkrájíme na 18 dílů, přendáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10-15 minut, hotové krekry by měly vypadat bledě a suše, ztvrdnou při vychladnutí.
  5. Krekry necháme vychladnout nejlépe na mřížce, skladujeme je v dóze se šroubovacím uzávěrem.