Odebírejte nás na YouTube
Domácí krekry
Skvělé slané pečivo vhodné k pivu či vínu, nebo jako základ kanapek.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 60 g vychlazeného másla
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- voda
- hrubozrnná sůl nebo vločky soli
Postup:
- Do mouky s kypřícím práškem zapracujeme na kostičky nakrájené studené máslo a asi rovnou lžičku soli, v kuchyňském robotu mixujeme asi 1 minutu, až nám vznikne drobenka.
- přidáme 4 lžíce studené vody a několika rychlými zapnutími a vypnutími robota hmotu promícháme, mělo by vzniknout pružné, nelepivé těsto (pokud ne, po přidání další lžíce studené vody postup opakujeme).
- Hotové těsto rozválíme na pomoučněné pracovní desce obdélník o velikost zhruba 50 x 25 cm, plát lehce potřeme vodou, posypeme lžičkou soli, sůl mírně do těsta zatlačíme.
- Těsto propícháme vidličkou a rozkrájíme na 18 dílů, přendáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10-15 minut, hotové krekry by měly vypadat bledě a suše, ztvrdnou při vychladnutí.
- Krekry necháme vychladnout nejlépe na mřížce, skladujeme je v dóze se šroubovacím uzávěrem.