Odebírejte nás na YouTube

Domácí housky

Velmi jednoduché domácí houstičky, které si každý zamiluje. Snadné na přípravu a skvěle chutnají.

Ingredience:

  • 600g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • 4 vejce
  • 42 g droždí (1 celá kostka)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • Sezamová semínka

 

Postup:

  1. Do mísy dáme mouku, cukr a sůl. Poté přidáme mléko, olej, vejce a droždí. Podle chuti můžeme přimíchat i nějaké koření – skvěle se hodí provensálské bylinky. Vše důkladně promícháme a vypracujeme těsto, které následně necháme vykynout. Kynutí trvá přibližně jednu hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  2. Jakmile těsto vykynulo, přendáme ho na pracovní plochu. Těsto si rozdělíme na menší kousky a začneme tvarovat housky. Při tvarování vždy pracujeme s pomoučněnými rukama, aby se nám těsto nelepilo. Pokud nemáte čas nebo chuť se s tvarováním moc trápit, stačí z těsta vytvořit menší bochánky a naříznout je do kříže.
  3. Připravené housky potřeme rozšlehaným vajíčkem, což jim dodá krásnou zlatavou barvu, a ozdobíme je sezamovými semínky. Můžeme použít i jiné ozdoby, jako je mák, dýňová semínka nebo třeba hrubá sůl.
  4. Housky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20-25 minut, dokud nezískají krásně zlatavou barvu. Až je vyndáme z trouby, nechte je chvíli vychladnout a pak si užívejte čerstvé, voňavé domácí housky!

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.