Odebírejte nás na YouTube
Domácí housky
Velmi jednoduché domácí houstičky, které si každý zamiluje. Snadné na přípravu a skvěle chutnají.
Ingredience:
- 600g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 150 ml oleje
- 4 vejce
- 42 g droždí (1 celá kostka)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- Sezamová semínka
Postup:
- Do mísy dáme mouku, cukr a sůl. Poté přidáme mléko, olej, vejce a droždí. Podle chuti můžeme přimíchat i nějaké koření – skvěle se hodí provensálské bylinky. Vše důkladně promícháme a vypracujeme těsto, které následně necháme vykynout. Kynutí trvá přibližně jednu hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Jakmile těsto vykynulo, přendáme ho na pracovní plochu. Těsto si rozdělíme na menší kousky a začneme tvarovat housky. Při tvarování vždy pracujeme s pomoučněnými rukama, aby se nám těsto nelepilo. Pokud nemáte čas nebo chuť se s tvarováním moc trápit, stačí z těsta vytvořit menší bochánky a naříznout je do kříže.
- Připravené housky potřeme rozšlehaným vajíčkem, což jim dodá krásnou zlatavou barvu, a ozdobíme je sezamovými semínky. Můžeme použít i jiné ozdoby, jako je mák, dýňová semínka nebo třeba hrubá sůl.
- Housky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20-25 minut, dokud nezískají krásně zlatavou barvu. Až je vyndáme z trouby, nechte je chvíli vychladnout a pak si užívejte čerstvé, voňavé domácí housky!