100 %

Cuketová hrnková buchta

Cuketová hrníčková buchta je vláčná a chutná pochoutka, kterou si oblíbí celá rodina. Snadno ji připravíte a skvěle chutná se šlehačkou nebo zmrzlinou!

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky (450 g)
  • 1 hrnek cukru (250 g)
  • 1/3 hrnku kakaa (60 g)
  • 1/2 lžičky soli 
  • 1 sáček perníkového koření
  • 1/4 hrníčku nasekaných mandlí (30 g)
  • 3/4 hrnku másla (100 g)
  • 3 vejce
  • 1 hrnek mléka (250 ml)
  • 2 hrnky cukety (350 g)

 

Postup:

  1. Do mísy dejte mouku, cukr, kakao, sůl, perníkové koření a mandle. Vše dobře promíchejte.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo a vejce, začněte vypracovávat těsto. Jakmile začne hrudkovatět, přidejte mléko a vypracujte vláčné těsto (nezamíchejte mléko příliš rychle, jinak se těsto nepropeče správně).
  3. Jakmile se těsto pěkně táhne, přidejte nastrouhanou cuketu a dobře ji zapracujte.
  4. Těsto přendejte do formy a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25–30 minut, dokud není buchta krásně do zlatova.
  5. Hotovou buchtu podávejte nejlépe se šlehačkou nebo zmrzlinou.

Příběh a původ:
Cuketová hrnková buchta patří mezi ty krásné domácí dezerty, které vznikly z hojnosti zahrady a radosti z jednoduchého pečení. V Česku si našla cestu do kuchyní hlavně v létě a na podzim, kdy bývá cuket všude dost a je škoda je nevyužít jen naslano. Inspiraci sdílí se slavnou americkou cuketovou buchtou a německým Zucchinikuchen, přesto má u nás vlastní tón díky perníkovému koření a kakau, které vytvoří vláčný, jemně kořeněný střed. Hrnkový způsob odměřování dělá recept dostupný i bez váhy a podporuje to, co máme na domácí buchtě nejraději. Rychle zamíchat, vložit do formy, provonět byt a mít ke kávě měkký kousek, který si oblíbí i ti, kdo tvrdí, že cuketu mají raději na pánvi.

Technika a suroviny:
Vláčnost u této buchty stojí na třech pilířích. Mladá cuketa dodá šťávu a křehkost, máslo se postará o jemnou drobečkovou strukturu a kakao spojí chuť do čokoládového tónu. Cuketu nastrouhej najemno i se slupkou a pokud je velmi šťavnatá, lehce ji v dlani promáčkni, není ale nutné ji zcela vymačkat. V míse promíchej suché přísady, což pomůže rovnoměrně roznést kakao i koření. Rozpuštěné máslo a vejce propojí směs do hladkého těsta a mléko dodá pružnost. Při přilévání mléka je dobré postupovat v klidu a směs nepřešlehat. Stačí ji nechat jen spojit, aby si buchta udržela lehkost a správně naskočila. Nasekané mandle přidají příjemné zakřupnutí a podpoří oříškovou linku, kterou perníkové koření jemně zaoblí. Formu vymaž a vysyp kakaem nebo hrubou moukou, případně vylož pečicím papírem. Pečení na 180 °C drží buchtu vláčnou a nechá koření rozvonět, hotovo bývá podle výšky těsta za 25 až 30 minut. Špejle by měla vyjít jen s pár vlhkými drobečky, ne mokrá od těsta.

Varianty a nápady:
Recept se krásně přizpůsobí chuti i ročnímu období. Část mandlí lze nahradit vlašskými ořechy pro plnější podzimní charakter. Kdo touží po čoko efektu, vmíchá do těsta hrst nasekané hořké čokolády nebo posype vrch ještě před pečením čokokousky. Citronová nebo pomerančová kůra vnese svěží jiskru a skvěle se potká s perníkovým kořením. Pokud chceš buchtě dodat dezertní eleganci, rozkroj ji po vychladnutí a promaž slabou vrstvou zakysané smetany oslazené lžičkou cukru, vrch jen lehce poprašte kakaem. Pro nejoblíbenější domácí zkratku stačí po vychladnutí navrch vyšlehaná smetana nebo kopeček vanilkové zmrzliny, který se na teplém kousku rozplyne. Bezlaktózová cesta funguje bez obtíží. Použij bezlaktózové mléko a rostlinný tuk, případně polovinu másla nahraď řepkovým olejem pro velmi jemný střed. Chceš-li snížit sladkost, uber lžíci až dvě cukru a přidej špetku vanilky, vyváží chuť bez ztráty vláčnosti.

Servírování a skladování:
Cuketová hrnková buchta je nejlepší v den pečení, kdy je střed vláčný a voňavý. Po vychladnutí ji můžeš jen lehce poprášit moučkovým cukrem nebo kakaem. Dobře se krájí na kostky i na širší řezy, takže je skvělá na rodinné oslavy, do práce i dětem na svačinu. V uzavřené dóze vydrží na lince jeden den, v lednici dva až tři dny. Při delším skladování dopřej kouskům krátké ohřátí při pokojové teplotě, chuť koření se znovu rozvine a střídka změkne. Pokud je potřeba, dá se bez obav zamrazit. Zabal jednotlivé porce do pečicího papíru a vlož do sáčku. Při rozmrazování stačí nechat povolit na mřížce a krátce přihřát v troubě, aby se střed vrátil do vláčné formy, kterou na této buchtě milujeme.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup