Čokoládový dort

Odebírejte nás na YouTube

Čokoládový dort

Lahodný dort z vysokoprocentní čokolády.

Ingredience:

  • 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty
  • 200 g másla nakrájeného
  • na kousky + na vymazání formy
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • 200 g přírodního cukru typu muscovado
  • 200 g přírodního krupicového cukru
  • 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa
  • 3 středně velká vejce
  • 75 ml (5 lžic) podmáslí
  • strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu
  • 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané
  • 280 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce přírodního krupicového cukru

 

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota.
  2. Poté přidáme instantní kávu (nebo aroma). Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout.
  3. Následně přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášť šlehačem do těsta zašleháme. Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme.
  4. Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 60 minut.
  5. Přelivu či polevy docílíme tak, že do hrnce nalijeme šlehačku. Když téměř dosáhne varu, vypneme plotýnku a poté přidáme nasekanou čokoládu, kterou necháme rozpustit.
  6. Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tolik tekutá) a dort dáme do lednice ztuhnout úplně, či podáváme jako přeliv (nejlépe teplý) přímo na ukrojený kousek dortu.

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.