Odebírejte nás na YouTube
Candát na másle s pažitkovou omáčkou
Candát v jedné z nejjednodušších a nejchutnějších úprav – pečený na másle, přelitý omáčkou z bílého vína, smetany a čerstvé pažitky.
Ingredience:
- 1 ks candáta upraveného na filety
- 1 ks šalotky nebo malé cibulky
- 3 lžíce suchého bílého vína
- 1 lžíce oleje + kousek másla
- 150 ml smetany
- čerstvá pažitka
- sůl
Postup:
1. Filet překrájíme na menší kusy a osolíme.
2. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a rybu na něm nejprve kůží dolů opečeme z obou stran.
3. Když dáváte rybu kůží na pánev, vždy ji rukou přitiskněte ke dnu, aby se pak kůže nekroutila a opekla se rovnoměrně, pak rybu vyndejte a uchovejte v teple.
4. Do pánve (pokud je potřeba) přidejte kousek másla a nechte na něm zesklovatět na jemno nakrájenou šalotku.
5. Zalijte ji vínem a nechte odpařit, pak přilijte smetanu a trochu zredukujte, osolte a nakonec vmíchejte posekanou pažitku.
6. Do omáčky je dobré taky nakonec přidat malinko na jemno nastrouhaného křenu.