Odebírejte nás na YouTube
Buchtičky se šodó
Některými lidmi tolik milované, některými zase nenáviděné pečené buchtičky, podávané přelité žloutkovým krémem.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- 25 g čerstvého droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 100 ml oleje
- 2 ks vejce
- špetka soli
- rozpuštěné máslo
- hladká mouka na posypání
Ingredience (krém):
- 700 ml plnotučného mléka
- 50 ml smetany
- 1-2 lžíce škrobu
- 60 g krupicového cukru
- 6 ks žloutků
- 2 ks vanilkové lusky
Postup:
1. Nejprve si připravíme kvásek; v misce rozmícháme nadrobené droždí spolu se 4 lžícemi vlažného mléka, lžící mouky a cukru, necháme ho vzejít.
2. Prosátou mouku smícháme se solí, vejci, olejem, zbylým cukrem a vzejitým kváskem, přilijeme zbývající mléko a vypracujeme těsto, necháme tak 45 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
3. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na 4 části a rozválíme na válečky, ty pokrájíme na malé kousky, z každého vyválíme kuličku, důkladně ji potřeme rozpuštěným máslem a klademe na vymazaný pekáč, necháme v teple dalších 30 minut kynout.
4. Buchtičky upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
5. Připravíme si šodó; vanilkové lusky podélně rozkrojíme a vyškrábeme z nich zrníčka.
6. Mléko svaříme s polovinou cukru, škrobem a vanilkovými zrnky a na vypnuté plotýnce necháme asi 15 minut stát.
7. Hrnec s ochuceným mlékem dáme do vodní lázně, žloutky rozmícháme se zbylým cukrem a postupně je zašleháme do horkého, nikoli však vroucího mléka, aby se nám žloutky nesrazily.
8. Upečené buchtičky rozdělíme do talířů a zalijeme teplým vanilkovým krémem, tedy přesně žloutkovým šodó.