Bramboračka

Jedna z nejoblíbenějších českých hustých polévek. Nejlépe chutná hezky proleželá přes noc a podávaná teplá s bramborovými plackami.

Ingredience:
  • 2 brambory (oloupané)
  • 1/2 celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 1 cm plátek másla
  • hrst sušených hub (nejlépe hřiby)
  • majoránka a sůl na dochucení
  • 1,5 l vody

Postup:
1) 10 minut předem si namočíme houby (zvlášť do nádoby).
2) V hrnci, kde budeme polévku připravovat si uděláme z másla a mouky jíšku.
3) Hotovou jíšku zalijeme 1,5 l vody a necháme 10 minut povařit.
4) Přidáme na kostičky nakrájené brambory, rozmačkaný česnek a zbytek zeleniny (tu můžeme nakrájet, nebo nastrouhat).
5) Vaříme dalších 10 minut, nakonec polévku dochutíme majoránkou a solí.