
Bramboračka
Jedna z nejoblíbenějších českých hustých polévek. Nejlépe chutná hezky proleželá přes noc a podávaná teplá s bramborovými plackami.
Ingredience:
- 2 brambory (oloupané)
- 1/2 celeru
- 4 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 3 lžíce hrubé mouky
- 1 cm plátek másla
- hrst sušených hub (nejlépe hřiby)
- majoránka a sůl na dochucení
- 1,5 l vody
Postup:
1) 10 minut předem si namočíme houby (zvlášť do nádoby).
2) V hrnci, kde budeme polévku připravovat si uděláme z másla a mouky jíšku.
3) Hotovou jíšku zalijeme 1,5 l vody a necháme 10 minut povařit.
4) Přidáme na kostičky nakrájené brambory, rozmačkaný česnek a zbytek zeleniny (tu můžeme nakrájet, nebo nastrouhat).
5) Vaříme dalších 10 minut, nakonec polévku dochutíme majoránkou a solí.