Biskupský chlebíček

Sladký moučník, do kterého můžeme přidat například mandle, rozinky, oříšky, třešně, zavařenou pomerančovou kůru, zavařené dýně nebo i čokoládu.

Ingredience:

  • 2 ks vejce
  • 80 g cukru
  • 60 g polohrubé mouky
  • 150 g ovoce (s oříšky, čokoládou....)
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • citrónová kůra
  • skořice
  • chlebíčková forma (forma na srnčí hřbet)
  • čokoláda na polevu

 

Postup:

1. Vajíčka jemně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
2. Žloutky dáme do misky a ručně, nebo elektrickým šlehačem našleháme se třemi lžícemi moučkového cukru do husté pěny.
3. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylí cukr a ušleháme dohusta.
4. Do žloutkové pěny zamícháme část tuhého sněhu.
5. Zlehka zamícháme prosátou moukou a nakonec přidáme zbylí sníh.
6. Všechny ingredience (ovoce, mandle, rozinky, čokoládu) pokrájíme nadrobno, čokoládu nahřátým nožem a před zamícháním do těsta posypeme a protřeseme se lžící hrubé mouky (ovoce pak nepadne v těstě ke dnu).
7. Okořeníme polovinou lžičky skořice a citrónové kůry.
8. Potom těsto nalijeme do vymazané chlebíčkové formy, vysypané hrubou moukou.
9. Pečeme v předehřáté troubě (170 °C) pomalu, asi půl hodiny.
10. Po vychladnutí celý chlebíček zalijeme horkou čokoládou, rozehřátou ve vodní lázni.
11. Necháme ztuhnout a můžeme nakrájet na jednotlivé plátky.