Odebírejte nás na YouTube
Biskupský chlebíček
Sladký moučník, do kterého můžeme přidat například mandle, rozinky, oříšky, třešně, zavařenou pomerančovou kůru, zavařené dýně nebo i čokoládu.
Ingredience:
- 2 ks vejce
- 80 g cukru
- 60 g polohrubé mouky
- 150 g ovoce (s oříšky, čokoládou....)
- 2 lžíce hrubé mouky
- citrónová kůra
- skořice
- chlebíčková forma (forma na srnčí hřbet)
- čokoláda na polevu
Postup:
- Vajíčka jemně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
- Žloutky dáme do misky a ručně, nebo elektrickým šlehačem našleháme se třemi lžícemi moučkového cukru do husté pěny.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylí cukr a ušleháme dohusta.
- Do žloutkové pěny zamícháme část tuhého sněhu.
- Zlehka zamícháme prosátou moukou a nakonec přidáme zbylí sníh.
- Všechny ingredience (ovoce, mandle, rozinky, čokoládu) pokrájíme nadrobno, čokoládu nahřátým nožem a před zamícháním do těsta posypeme a protřeseme se lžící hrubé mouky (ovoce pak nepadne v těstě ke dnu).
- Okořeníme polovinou lžičky skořice a citrónové kůry.
- Potom těsto nalijeme do vymazané chlebíčkové formy, vysypané hrubou moukou.
- Pečeme v předehřáté troubě (170 °C) pomalu, asi půl hodiny.
- Po vychladnutí celý chlebíček zalijeme horkou čokoládou, rozehřátou ve vodní lázni.
- Necháme ztuhnout a můžeme nakrájet na jednotlivé plátky.