Odebírejte nás na YouTube
Babiččin mazanec
Recept na dva bochánky velikonočního mazance.
Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g rozinek
- 120 g másla
- 50 g oloupaných mandlí
- 180 ml mléka
- 2 ks vajec
- 1 ks sáčku sušeného droždí
- 1 ks sáčku vanilkového cukru
- lupínky oloupaných mandlí na zdobení
- hladká mouka na poprášení
Postup:
- Jedno vejce rozšleháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a hodně změklým máslem.
- Přidáme prosátou polohrubou mouku smíchanou se sušeným droždím, vlažným mlékem a vypracujeme tužší těsto (podle potřeby do těsta zapracujeme ještě 50-100 g polohrubé mouky, aby vznikla tužší hmota).
- Těsto poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.
- Potom do těsta zapracujeme omyté rozinky, nadrobno nakrájené mandle a rozdělíme na dva díly, z kterých uděláme bochánky, které položíme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme znovu nakynout.
- Pak bochánky uprostřed nastřihneme nůžkami do křížku, potřeme rozšlehaným vajíčkem, ozdobíme mandlemi, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 5 minut při vyšší teplotě 190 °C, pak ji snížíme na 160 °C a zvolna upečeme dozlatova (asi 25 minut).