Babiččin mazanec

Recept na dva bochánky velikonočního mazance.

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g rozinek
  • 120 g másla
  • 50 g oloupaných mandlí
  • 180 ml mléka
  • 2 ks vajec
  • 1 ks sáčku sušeného droždí
  • 1 ks sáčku vanilkového cukru
  • lupínky oloupaných mandlí na zdobení
  • hladká mouka na poprášení

 

Postup:

  1. Jedno vejce rozšleháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a hodně změklým máslem.
  2. Přidáme prosátou polohrubou mouku smíchanou se sušeným droždím, vlažným mlékem a vypracujeme tužší těsto (podle potřeby do těsta zapracujeme ještě 50-100 g polohrubé mouky, aby vznikla tužší hmota).
  3. Těsto poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.
  4. Potom do těsta zapracujeme omyté rozinky, nadrobno nakrájené mandle a rozdělíme na dva díly, z kterých uděláme bochánky, které položíme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme znovu nakynout.
  5. Pak bochánky uprostřed nastřihneme nůžkami do křížku, potřeme rozšlehaným vajíčkem, ozdobíme mandlemi, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 5 minut při vyšší teplotě 190 °C, pak ji snížíme na 160 °C a zvolna upečeme dozlatova (asi 25 minut).