Alsaský jablkový koláč

Sladký koláč připravený z těsta obloženého jablíčky, přelitý pudinkovou náplní, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný pocukrovaný moučkovým cukrem.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 ks vaječný žloutek
  • kůra z jednoho citronu
  • špetka soli

 

Ingredience (náplň):

  • 6 ks menších jablek
  • 2 ks celá vejce
  • 2 ks vaječné žloutky
  • 80 g moučkového cukru
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • kůra z jednoho citronu

 

Postup:

1. Z přísad na těsto vypracujeme křehké těsto, které dáme do chladu na cca 30 min odležet.
2. Mezi tím očistíme jablka, rozřízneme na polovinu a opatrně vyřízneme jaderníky, z vrchu jablka nakrojíme na proužky, ale nedokrajujeme až dospodu.
3. Troubu dáme vyhřát na 160 °C, formu, podle možnosti kulatou, keramickou, o průměru cca 28-30 cm, vymažeme máslem.
4. Zchlazené těsto rozválíme na přibližný kruh, přendáme do formy a rozprostřeme ho (rozmačkáme) až po horní okraj.
5. Nařezané jablka řezem dolů naskládáme na těsto a oblejeme je náplní, kterou jsme si připravili rozšlehaným (stačí ručně) všech ingrediencí na náplň, kromě jablek.
6. Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme cca 60 minut.
7. Upečený koláč necháme dobře vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.