Odebírejte nás na YouTube
Alsaský jablkový koláč
Sladký koláč připravený z těsta obloženého jablíčky, přelitý pudinkovou náplní, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný pocukrovaný moučkovým cukrem.
Ingredience (těsto):
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 ks vaječný žloutek
- kůra z jednoho citronu
- špetka soli
Ingredience (náplň):
- 6 ks menších jablek
- 2 ks celá vejce
- 2 ks vaječné žloutky
- 80 g moučkového cukru
- 250 ml smetany na šlehání
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- kůra z jednoho citronu
Postup:
- Z přísad na těsto vypracujeme křehké těsto, které dáme do chladu na cca 30 min odležet.
- Mezi tím očistíme jablka, rozřízneme na polovinu a opatrně vyřízneme jaderníky, z vrchu jablka nakrojíme na proužky, ale nedokrajujeme až dospodu.
- Troubu dáme vyhřát na 160 °C, formu, podle možnosti kulatou, keramickou, o průměru cca 28-30 cm, vymažeme máslem.
- Zchlazené těsto rozválíme na přibližný kruh, přendáme do formy a rozprostřeme ho (rozmačkáme) až po horní okraj.
- Nařezané jablka řezem dolů naskládáme na těsto a oblejeme je náplní, kterou jsme si připravili rozšlehaným (stačí ručně) všech ingrediencí na náplň, kromě jablek.
- Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme cca 60 minut.
- Upečený koláč necháme dobře vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.