Odebírejte nás na YouTube
Žloutkové řezy
Jemný sladký dezert z listového těsta.
Ingredience (krém):
- 600 ml mléka
- 2 vanilkové cukry
- 2 sáčky vanilkového pudinku v prášku
- 80 g moučkového cukru
- 200 g másla
Ingredience (poleva a dokončení):
- 4 lžíce rybízového (brusinkového) džemu
- 100 g cukru moučka + 1 lžíce horké vody
- 2 lžíce citronové šťávy + 1 lžíce rumu
Ingredience (ostatní):
- 500 g listového těsta (nejlépe plátky)
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto vyválejte na dva pláty 20 x 30 cm nebo na 4 pruhy 10 x 30 cm, vždy o síle 4–5 mm. Plech vypláchněte studenou vodou (těsto se tak lépe nafoukne a dobře listuje), přeneste na něj pláty a propíchejte je vidličkou. Pečte asi 20 minut dozlatova a nechte vychladnout na plechu.
- Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvařte pudink. Míchejte do vychladnutí, případné hrudky rozšlehejte elektrickým mixérem. Pak do něj postupně zašlehejte kousky změklého másla, cukr a vyšlehejte hladký krém.
- Krémem potřete polovinu upečených plátů a překryjte zbylými. Zatižte prkénkem a dejte na 2 hodiny do chladničky.
- Na polevu třete prosátý moučkový cukr s horkou vodou, citronovou šťávou a rumem dohladka. Připravený zákusek potřete džemem, pak ledovou polevou a až po úplném ztuhnutí nakrájejte na řezy.