Odebírejte nás na YouTube
Zelňačka s koprem
Klasický recept na hustou zelňačku s lehce nakyslou chutí.
Ingredience:
- 500 g kysaného zelí
- 200 g řapíkatého celeru
- 200 g brambor
- 200 g ředkve vodnice
- 100 g cibule
- 1,5 l hovězího vývaru
- 3 ks stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- několik snítek kopru
- několik kuliček nového koření
- pár kuliček celého černého pepře
- mletý černý pepř
- sůl
Postup:
- Oloupané a důkladně omyté brambory pokrájíme na širší hranolky, vložíme je do horkého vývaru a přibližně 10 minut povaříme.
- Kysané zelí pokrájíme, je-li příliš slané a kyselé, propláchneme ho, vložíme do vroucího vývaru a dál vaříme společně s brambory.
- Cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a zesklovatíme na rozpáleném oleji, přidáme na plátky nakrájenou ředkev vodnici a řapíkatý celer a vše společně opékáme asi 3 minuty.
- Poprášíme moukou, osmahneme a za stálého míchání vlijeme do vroucího vývaru.
- Polévku ještě osolíme, přidáme celý pepř a nové koření a vše vaříme doměkka.
- Hotovou polévku sundáme ze zdroje tepla, podle chuti dosolíme, okořeníme čerstvě namletým pepřem, nadrobno posekaným česnekem a ozdobíme několika snítky čerstvého kopru.