Zapečená brokolice
Zapečená brokolice patří k jídlům, která potěší jednoduchostí i vůní z trouby. Navazuje na tradici domácích nákypů a zapékaných směsí, kde zelenina dostane jemnou krémovou peřinku a sýr vytvoří lákavou kůrku. Jogurt s vejci udrží jídlo lehké, brokolice zůstane šťavnatá a jídlo je hotové bez dlouhého vaření.
Ingredience:
- 0,50 kilogramů brokolice
- 300 mililitrů bílého jogurtu
- 200 gramů goudy (strouhané)
- 4 kusy slepičího vejce (M)
- 0,50 lžičky muškátového oříšku (mletého)
- 30 gramů másla
- 1 lžička česneku (granulovaného)
- 1 špetka soli
- 1 špetka černého pepře (mletý)
Výživové hodnoty (na 100 g):
| Energie | 128 kcal 534 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 8,1 g | |
| Sacharidy | 4,5 g | |
| - z toho cukry | 2,3 g | |
| Tuky | 9,0 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 5,2 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 0,4 g | |
| - mononenasycené tuky | 2,6 g | |
| - polynenasycené tuky | 0,6 g | |
| - cholesterol | 86,5 mg | |
| Vláknina | 1,1 g | |
| Sůl | 0,4 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Výživové hodnoty (celého receptu):
| Energie | 1 589 kcal 6 644 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 100,7 g | |
| Sacharidy | 56,5 g | |
| - z toho cukry | 28,7 g | |
| Tuky | 111,4 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 64,3 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 4,4 g | |
| - mononenasycené tuky | 32,2 g | |
| - polynenasycené tuky | 7,4 g | |
| - cholesterol | 1 077 mg | |
| Vláknina | 13,7 g | |
| Sůl | 5,34 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Postup:
- Dáme si vařit vodu, kterou osolíme.
- Vložíme brokolici včetně košťálu, kterou jsme si rozdělili na menší kousky (odtrhli jsme od sebe jednotlivé růžičky). Kóšťál můžeme nakrájet na menší kousky, aby se nám lépe uvařil.
- Jakmile je brokolice poloměkká, tak jí scedíme (ještě změkne v troubě).
- Na jemném struhadle si nastrouháme libovolný tvrdý sýr a smícháme ho s vejci a jogurtem. Vzniklou směs dochutíme podle potřeby solí a pepřem.
- V pekáčku rovnoměrně rozmístíme brokolici, kterou přelijeme směsí z předchozího bodu.
- Podle chuti dochutíme strouhaným muškátovým oříškem.
- Nakonec přidáme ještě pár plátků másla a dáme zapéct do předehřáté trouby na 200 °C po dobu 20 minut (směs na vrchu se nám zbarví dozlatova).
- Ihned můžeme podávat.
- Rozpouští se sýr příliš do směsi? Nech část nastrouhaného sýra na závěrečný posyp a peč o patro výš.
- Je směs řídká? Přidej jedno vejce navíc nebo uber pár lžic jogurtu.
- Je brokolice měkká až moc? Zkrať předvaření na minimum a peč zpočátku bez zakrytí, pára nebude tolik brokolici měkčit.