Vepřová pečeně s hořčicovou omáčkou

Recept na vepřovou kýtu s výbornou omáčkou z hořčice.

Ingredience:

  • 1 kg vepřové kýty
  • 1 ks cibule
  • česnek
  • mrkev
  • uzený špek
  • rychlo sůl (praganda)
  • olej
  • sůl
  • kmín
  • 1 ks rama cremefine (na vaření)
  • zeleninový vývar
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • světlá jíška
  • lžička másla

 

Postup:

1. Vepřovou kýtu převážeme nití, aby si udržela požadovaný tvar (ideálně váleček).
2. Poté maso prošpikujeme hranolky uzeného špeku a to nejméně 8 kusy.
3. Vepřovou kýtu potřeme solí, bohatě posypeme kmínem. Maso dáme uležet do lednice minimálně do druhého dne.
4. Po uležení maso potřeme trochou oleje a zprudka na pánvi opečeme ze všech stran, aby se nám zatáhlo.
5. Pečeme v římském hrnci podlité vodou. K pečeni dáme dvě mrkve, 4 celé stroužky česneku a celou cibuli i se slupkou. Dáme péct do trouby na mírnou teplotu.
6. Po 45 minutách pečení případně doplníme vodu a pečeme ještě 20 minut do zlatova. Omáčku připravíme tak, že šťávu (vývar) z uvedené pečínky přecedíme přes sítko do hrnce, přidáme uvedené množství hořčice, celou ramu, provaříme a dohustíme světlou jíškou a zjemníme lžičkou másla. Podáváme například se šťouchaným bramborem.