Třená bábovka

Tradiční recept na třenou bábovku, ideální český moučník k nedělní kávě.

Ingredience:

  • 3 ks vejce
  • 200 ml mléka
  • 125 g másla (nebo Hera na pečení)
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • kůra a šťáva z citronu
  • kakao (volitelně)
  • tuk na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy


Postup:

  1. Změklý tuk, nebo nejlépe máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny.
  2. Do pěny přidáme žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a vymačkanou šťávu z citrónu (samozřejmě bez pecek).
  3. Postupně budeme střídavě přidávat do směsi mléko o pokojové teplotě, polohrubou mouku a prášek do pečiva.
  4. Ze zbylých bílků si vyšleháme sníh a zamícháme ho do těsta.
  5. Pokud chceme bábovku dvoubarevnou, dáme si do druhé nádoby 1/3 těsta a obarvíme jí kakaem. 
  6. Formu na bábovku si vymažeme tukem, nebo máslem a vysypeme hrubou moukou.
  7. Těsto přendáme do formy, pokud máme dvoubarevnou bábovku, nejdříve světlé a poté tmavé.
  8. Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C, přibližně hodinu.
  9. Bábovka je hotová, pokud se nám těsto nelepí na špejli.