Tradiční americký jablkový koláč

Americký jablečný koláč, v překladu Apple Pie, je již od 30. let 20. století jedním ze symbolů té „pravé“ Ameriky.

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 145 g másla
  • 120 ml ledové vody
  • 8 ks velkých, sladkých jablek
  • 3 g skořice
  • 3 g soli

 

Postup:

1. Ve větší míse spolu smícháme mouku se solí, po částech vmícháme povolené máslo (2 lžíce si necháme na později).
2. Do těsta dále po lžičkách přidáme studenou vodu, vytvoříme z něj dvě koule (jednu větší a jednu menší na zaklopení), ty následně zabalíme do igelitového pytlíku či potravinářské folie a nejméně na 4 hodiny, raději však po celou noc je necháme v lednici odležet.
3. Větší těsto opět prohněteme a vyplníme jím dno i strany formy.
4. V druhé větší míse spolu smícháme jablka nakrájená na plátky, cukr, lžíci polohrubé mouky a skořici, vše důkladně promícháme, náplň poklademe na těsto ve formě.
5. Navrch těsta dáme zbývající máslo, koláč překryjeme plackou ze zbývajícího těsta a dokonale utěsníme, případné přebývající okraje můžeme odstranit.
6. Do těsta nakonec špejlí uděláme několik dírek, aby mohla pára z jablek kudy utíkat.
7. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 1 hodinu, až těsto zezlátne.