Sýrové makaróny

Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené v troubě jsou klasika, která nikdy nezklame.

Ingredience:

  • 500 g těstovin (kolínka, vrtule apod.)
  • 250 g čedaru, nebo jiného tvrdého a tučného sýru
  • 60 g parmazánu
  • 200 ml smetana ke šlehání
  • 200 ml polotučné mléka
  • mletý muškátový oříšek
  • kousek másla
  • voda
  • pepř
  • sůl

 

Postup:

1. Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě téměř doměkka, řídíme se návodem na obalu, měly by být tzv. „al dente“, uvařené scedíme a necháme důkladně okapat v cedníku.
2. Do hrnce nalijeme smetanu a mléko, postavíme ho na mírný zdroj tepla, přisypeme 2/3 výše uvedeného množství nastrouhaného čedaru a 2/3 nastrouhaného parmazánu (zbytek obou sýrů si necháme na finální zapečení!), směs dochutíme špetkou muškátového oříšku, pepřem a solí.
3. Okapané těstoviny opatrně nasypeme do sýrové směsi, přidáme ještě kousek másla, zamícháme, hrnec sundáme ze zdroje tepla.
4. Do zapékací misky vše přendáme, povrch zasypeme nastrouhanými zbytky sýrů, pokrm zapékáme v trouby vyhřáté na 200 °C asi 10 minut, nebo tak dlouho, až bude povrch pěkně zapečený dozlatova.