Odebírejte nás na YouTube
Sýrové makaróny
Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené v troubě jsou klasika, která nikdy nezklame.
Ingredience:
- 500 g těstovin (kolínka, vrtule apod.)
- 250 g čedaru, nebo jiného tvrdého a tučného sýru
- 60 g parmazánu
- 200 ml smetana ke šlehání
- 200 ml polotučné mléka
- mletý muškátový oříšek
- kousek másla
- voda
- pepř
- sůl
Postup:
- Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě téměř doměkka, řídíme se návodem na obalu, měly by být tzv. „al dente“, uvařené scedíme a necháme důkladně okapat v cedníku.
- Do hrnce nalijeme smetanu a mléko, postavíme ho na mírný zdroj tepla, přisypeme 2/3 výše uvedeného množství nastrouhaného čedaru a 2/3 nastrouhaného parmazánu (zbytek obou sýrů si necháme na finální zapečení!), směs dochutíme špetkou muškátového oříšku, pepřem a solí.
- Okapané těstoviny opatrně nasypeme do sýrové směsi, přidáme ještě kousek másla, zamícháme, hrnec sundáme ze zdroje tepla.
- Do zapékací misky vše přendáme, povrch zasypeme nastrouhanými zbytky sýrů, pokrm zapékáme v trouby vyhřáté na 200 °C asi 10 minut, nebo tak dlouho, až bude povrch pěkně zapečený dozlatova.