Svíčková na smetaně
Recept na tradiční českou omáčku, která nesmí chybět na nedělením stole.
Ingredience:
- 5 lístků bobkového listu
 - 3 kuličky nového koření
 - 1 lžíce cukru
 - 0,5 ks celer
 - 1 ks citron
 - 450 g hovězí maso (zadní nebo svíčková)
 - 1 ks cibule
 - 1 ks petržel
 - 1 kelímek sladké smetany
 - 1 hrst tymiánu
 - 1 ks mrkev
 - sůl
 - světlá jíška
 - voda
 
Postup:
- Veškerou zeleninu očistíme nebo oloupeme. Nakrájíme ji nadrobno.
 - V hrnci osmažíme na oleji nebo másle nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, půlku celeru a petržel. Hned na zeleninu dáme lžíci cukru a posypeme tymiánem a osolíme. Ještě než začne zelenina hnědnout, přidáme 2 - 3 bobkové listy a 4 - 5 kuliček nového koření. Zamícháme a na tuto směs dáme plátky masa. Trochu podlijeme a svíčkovou dusíme doměkka. Podle toho, kolik chceme omáčky, přilijeme vodu a povaříme. Po chvíli vypneme a svíčkovou necháme vychladnout.
 - Poté vyndáme maso, bobkový list a nové koření a svíčkovou rozmixujeme. Svíčkovou dáme znovu vařit, přidáme sladkou smetanu, citron, hotovou jíšku a samozřejmě podle sebe svíčkovou dochutíme.
 - Nakonec vložíme prohřát maso.
 - Svíčkovou podáváme s knedlíkem (například s karlovarským knedlíkem).