Svíčková na smetaně

Recept na tradiční českou omáčku, která nesmí chybět na nedělením stole.

Ingredience:

  • 5 lístků bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce cukru
  • 0,5 ks celer
  • 1 ks citron
  • 450 g hovězí maso (zadní nebo svíčková)
  • 1 ks cibule
  • 1 ks petržel
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 1 hrst tymiánu
  • 1 ks mrkev
  •  sůl
  • světlá jíška
  • voda

 

Postup:

1. Veškerou zeleninu očistíme nebo oloupeme. Nakrájíme ji nadrobno.
2. V hrnci osmažíme na oleji nebo másle nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, půlku celeru a petržel. Hned na zeleninu dáme lžíci cukru a posypeme tymiánem a osolíme. Ještě než začne zelenina hnědnout, přidáme 2 – 3 bobkové listy a 4 – 5 kuliček nového koření. Zamícháme a na tuto směs dáme plátky masa. Trochu podlijeme a svíčkovou dusíme doměkka. Podle toho, kolik chceme omáčky, přilijeme vodu a povaříme. Po chvíli vypneme a svíčkovou necháme vychladnout.
3. Poté vyndáme maso, bobkový list a nové koření a svíčkovou rozmixujeme. Svíčkovou dáme znovu vařit, přidáme sladkou smetanu, citron, hotovou jíšku a samozřejmě podle sebe svíčkovou dochutíme. Nakonec vložíme prohřát maso.
4. Svíčkovou podáváme s knedlíkem.