Odebírejte nás na YouTube
Švestkové čatní
Výrazná omáčka, pocházející z indické kuchyně. Výborná k masům i zelenině.
Ingredience:
- 1 kg švestek
- 200 ml pomerančové šťávy
- 200 ml červeného vína
- 2 jablka
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 100 g rozinek
- 3 šalotky
- čerstvý zázvor (zhruba dvě nastrouhané lžíce)
- 2 kousky celé skořice
- 2 snítky tymiánu
- 1 lžička mletého chilli
Postup:
- Omyjeme švestky, které vypeckujeme a poté nakrájíme na menší kousky.
- Oloupeme jablka, vykrojíme jadřince a nakrájíme na malou kousky.
- Vymačkáme si šťávu z pomeranče.
- Oloupeme šalotku a nakrájíme na co nejmenší kousky.
- Do připraveného hrnce dáme jablka, švestky a nastrouháme na jemno zázvor.
- Do směsi přidáme rozinky, skořici, tymián a červené víno.
- promícháme, osladíme cukrem a medem.
- Přidáme chilli a vaříme přibližně jednu hodinu za stálého míchání (aby se nám čatní nepřipálilo).
- Výslednou omáčku dávkujeme do sklenic a skladujeme v lednici (vydrží přibližně dva měsíce).