Sušenky z kukuřičné mouky s parmazánem

Slané křehké sušenky z kukuřičné a hladké mouky, ochucené parmazánem. Potřené vajíčkem a sypané sezamovými semínky.

Ingredience:

  • 300 g kukuřičné mouky
  • 230 g hladké mouky
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 80 g hery nebo másla
  • 370 ml kefíru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 ks vejce
  • sezamová, lněná či jiná semínka

 

Postup:

1. V míse rozmíchejte mouky, prášek do pečiva a sůl, pak přidejte parmazán, kefír a změklé máslo nebo heru.
2. Vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské folie a půl hodiny je nechte odpočívat při pokojové teplotě.
3. Na pomoučeném válu (nebo před mikroten) vyválejte 3 mm silnou placku; je-li hmota moc suchá, přidejte trochu kefíru.
4. Formičkou vykrájejte kolečka o průměru asi 4 cm.
5. Každé pak propíchejte vidličkou, potřete ušlehaným vajíčkem a posypejte semínky.
6. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu zhruba 10 minut při 170-180 °C, ke konci sušenky hlídejte, aby se nespálily.