
Špenátová polévka s nivou
Polévka z mražených špenátových listů zjemněná smetanou, ochucená česnekem a strouhaným sýrem.
Ingredience:
- 400 g mraženého špenátu (listy nebo protlak)
- 50 g nivy
- 1 l zeleninového vývaru (i z kostky)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 ks stroužku česneku
- 1 ks cibule (střední, drobně nakrájené)
- 2 lžíce oleje
- bílý pepř
- sůl
Postup:
1. Na oleji zpěníme cibulku, když zesklovatí, přidáme šunku, orestujeme a následně zalijeme vývarem.
2. Vložíme kostku špenátu (nerozmrazujeme).
3. Po rozpuštění špenátu přidáme utřený česnek, strouhanou nivu, sůl, bílý pepř a nakonec smetanu.
4. Podle potřeby můžeme naředit mlékem.
5. Podáváme ozdobenou smetanou s česnekovými bagetkami, nebo vařeným či ztraceným vejcem.