Špenátová polévka s nivou

Polévka z mražených špenátových listů zjemněná smetanou, ochucená česnekem a strouhaným sýrem.

Ingredience:

  • 400 g mraženého špenátu (listy nebo protlak)
  • 50 g nivy
  • 1 l zeleninového vývaru (i z kostky)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 ks stroužku česneku
  • 1 ks cibule (střední, drobně nakrájené)
  • 2 lžíce oleje
  • bílý pepř
  • sůl

 

Postup:

1. Na oleji zpěníme cibulku, když zesklovatí, přidáme šunku, orestujeme a následně zalijeme vývarem.
2. Vložíme kostku špenátu (nerozmrazujeme).
3. Po rozpuštění špenátu přidáme utřený česnek, strouhanou nivu, sůl, bílý pepř a nakonec smetanu.
4. Podle potřeby můžeme naředit mlékem.
5. Podáváme ozdobenou smetanou s česnekovými bagetkami, nebo vařeným či ztraceným vejcem.