Špagety Carbonara

Recept na těstoviny na římský způsob se slaninou a vejci.

Ingredience:

  • 100 g pancetty, libové slaniny nebo nejlépe domácího uzeného bůčku
  • 50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr)
  • 50 g parmazánu
  • 3 velká vejce
  • 350 g kvalitních špaget
  • 2 baculaté stroužky česneku, oloupané
  • 50 g másla
  • sůl
  • mletý černý pepř

 

Postup:

  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájíme najemno a sýr nastrouháme. Vejce prošleháme vidličkou v misce (lehce osolíme a opepříme).
  2. Do vařící vody přidáme lžičku soli a vložíme špagety. Vaříme podle návodu na obalu, nebo podle vlastní chuti, ale vaříme vždy na skus (al dente).
  3. Česnek trochu zmáčkneme plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpustíme na velké silnostěnné pánvi máslo a přidáme do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni smažíme zhruba pět minut. Mícháme, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek dále nebudeme potřebovat a tak ho vyndáme a vyhodíme (chuť zůstane ve slanině).
  4. Pod pánví udržujeme velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjmeme a přidáme na pánev. Vůbec nevadí, že na nich zůstala voda, přispívá k jemnosti omáčky.
  5. K vejcím v misce zašleháme většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavíme a přilijeme k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promícháme tak, aby se co nejlépe obalily vaječnou směsí, ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidáme pár lžic husté tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka smetanová, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolíme.
  6. Pomocí dlouhé vidličky stočíme každému na talíř jakési špagetové klubíčko. Poprášíme ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podáváme.