
Špagety Carbonara
Recept na těstoviny na římský způsob se slaninou a vejci.
Ingredience:
- 100 g pancetty, libové slaniny nebo nejlépe domácího uzeného bůčku
- 50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr)
- 50 g parmazánu
- 3 velká vejce
- 350 g kvalitních špaget
- 2 baculaté stroužky česneku, oloupané
- 50 g másla
- sůl
- mletý černý pepř
Postup:
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájíme najemno a sýr nastrouháme. Vejce prošleháme vidličkou v misce (lehce osolíme a opepříme).
- Do vařící vody přidáme lžičku soli a vložíme špagety. Vaříme podle návodu na obalu, nebo podle vlastní chuti, ale vaříme vždy na skus (al dente).
- Česnek trochu zmáčkneme plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpustíme na velké silnostěnné pánvi máslo a přidáme do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni smažíme zhruba pět minut. Mícháme, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek dále nebudeme potřebovat a tak ho vyndáme a vyhodíme (chuť zůstane ve slanině).
- Pod pánví udržujeme velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjmeme a přidáme na pánev. Vůbec nevadí, že na nich zůstala voda, přispívá k jemnosti omáčky.
- K vejcím v misce zašleháme většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavíme a přilijeme k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promícháme tak, aby se co nejlépe obalily vaječnou směsí, ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidáme pár lžic husté tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka smetanová, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolíme.
- Pomocí dlouhé vidličky stočíme každému na talíř jakési špagetové klubíčko. Poprášíme ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podáváme.