Slané kmínové rohlíky

Slané rohlíky z kynutého těsta zdobené hrubozrnnou solí a kmínem. Chutnají skvěle!

Ingredience (těsto):

  • 1 kg hladké mouky
  • 3 dcl vlažného mléka
  • 3 dcl rostlinného oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli

 

Ingredience (kvásek):

  • 1 ks kostka droždí
  • 2 dcl mléka
  • 1 lžička cukru

 

Ingredience (ostatní):

  • vejce na potření
  • kmín
  • hrubozrnná sůl

 

1. Smícháme lehce ohřáté mléko s cukrem, přidáme rozdrobenou kostku droždí, necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 až 15 minut.
2. Ve velké míse smícháme nejprve sypké suroviny, do nich zamícháme olej, teplé mléko a nakonec i vzešlý kvásek, vymícháme vláčné nelepivé těsto, které necháme 1 hodinu kynout na teplém místě, pak těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme na 8 kusů.
3. Z každého kusu vyválíme tvar trojúhelníku, který posléze srolujeme od širší strany směrem k cípu trojúhelníku a zakroutíme do tvaru rohlíku.
4. Na pečícím papíře pečeme vajíčkem potřené a hrubou solí a kmínem posypané rohlíky 20 minut na 200 °C dozlatova.