Sarma z kysaného zelí

Sekané hovězí a vepřové maso podušené zabalené v zelném listu.

Ingredience:

  • 200 g hovězího masa
  • 200 g tučného vepřového masa
  • 200 g vařené rýže
  • 50 g sádla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 ks cibule
  • 1 ks malá hlávka kysaného zelí
  • kousek kůže z vepřového masa (kousek klobásy)
  • mletá sladká paprika
  • mletý pepř
  • petrželka
  • sůl


Postup:

1. Maso jemně umeleme, promícháme s vařenou rýží, nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, okořeníme a necháme chvíli stát.
2. Z hlávky zelí odřízneme listy, tvrdá žebra odkrojíme, velké listy nakrájíme na 4 dílky, malé na 2 dílky.
3. Připravené listy potřeme náplní a pevně stočíme v závitky.
5. Pekáček vymastíme olejem, pokryjeme vrstvou nakrájeného zelí ze středu hlávky, na ně urovnáme závitky, přidáme kousek vepřové kůže (nebo klobásy) a zalijeme vařící vodou nebo šťávou z kysaného zelí.
6. Povrch pokryjeme několika listy kysaného zelí a dusíme na mírném ohni.
7. Před podáváním sarmu polijeme horkým sádlem, ve kterém jsme zpěnili mletou papriku.