Řepánky

Odebírejte nás na YouTube

Řepánky

Sladký dezert z cukrové řepy a máku.

Ingredience (těsto):

  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g hery
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 sáček sušených kvasnic

 

Ingredience (náplň):

  • 1 středně velká cukrová řepa
  • 100 g máku
  • cukr dle chuti

 

Postup:

  1. Očištěnou řepu nastrouháme, trochu podlijeme vodou a dusíme doměkka.
  2. Pak přidáme mletý mák - dusíme doměkka a do zhoustnutí.
  3. Suroviny na těsto v uvedeném pořadí dáme do pekárny, program těsto a čekáme až pekárna pípne. Pokud nemáme domácí pekárnu, můžeme těsto připravit klasiky v míse.
  4. Z těsta pak uděláme placičky a plníme makovo-řepovou nádivkou.
  5. Následně pečeme na plechu dozlatova (přibližně 20 minut na 180 °C), plech můžeme pro naše pohodlí předem vyložit pečícím papírem.
  6. Ihned po vyndání z trouby řepánky zlehka potřeme mlékem.


Tip:

Kdo je více na sladké, tak vynechá bod číslo 6 a místo toho ihned řepánky obalí v moučkovém cukru (nebo jen lehce pocukruje).