Odebírejte nás na YouTube
Řepánky
Sladký dezert z cukrové řepy a máku.
Ingredience (těsto):
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 50 g hery
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 sáček sušených kvasnic
Ingredience (náplň):
- 1 středně velká cukrová řepa
- 100 g máku
- cukr dle chuti
Postup:
- Očištěnou řepu nastrouháme, trochu podlijeme vodou a dusíme doměkka.
- Pak přidáme mletý mák - dusíme doměkka a do zhoustnutí.
- Suroviny na těsto v uvedeném pořadí dáme do pekárny, program těsto a čekáme až pekárna pípne. Pokud nemáme domácí pekárnu, můžeme těsto připravit klasiky v míse.
- Z těsta pak uděláme placičky a plníme makovo-řepovou nádivkou.
- Následně pečeme na plechu dozlatova (přibližně 20 minut na 180 °C), plech můžeme pro naše pohodlí předem vyložit pečícím papírem.
- Ihned po vyndání z trouby řepánky zlehka potřeme mlékem.
Tip:
Kdo je více na sladké, tak vynechá bod číslo 6 a místo toho ihned řepánky obalí v moučkovém cukru (nebo jen lehce pocukruje).