100 %

Rajčatový salát s cibulí

Rajčata nakrájená na plátky, smíchaná s cibulí, dochucená pepřem, servírovaná přelitá sladkokyselou zálivkou. Rajčatový salát s cibulí patří v českých kuchyních k letním jistotám. Je svěží, rychlý a opírá se o chuť dobře uzrálých rajčat, která se v sezóně mění v malý svátek na talíři. Sladkokyselá zálivka má u nás dlouhou tradici a krásně vyrovná přirozenou kyselost rajčat. V mnoha rodinách se tenhle salát připravuje na chalupě i doma vedle pečených brambor, grilovaného masa nebo jen s krajícem chleba. Najdeme mu příbuzné napříč Evropou. V balkánském stylu se často přidává sýr a okurka, ve středomoří vede olivový olej, vinný ocet a bylinky. Náš recept ctí domácí klasiku a přidává pár jednoduchých tipů, díky nimž bude výsledek křupavý a šťavnatý.

Ingredience:

  • 500 g rajčat
  • 1 ks cibule
  • 5 lžic vody
  • 1 lžíce mletého cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • mletý pepř
  • sůl

 

Postup:

  1. Rajčata opláchneme a nakrájíme na tenčí plátky (nebo kostičky).
  2. Vložíme do salátové mísy, přidáme nakrájenou cibuli a opepříme.
  3. Ve vodě rozmícháme ocet, cukr, sůl, olej a připravenou zálivku nalijeme na rajčata s cibulí.
  4. Vše lehce promícháme, můžeme ihned podávat, ale je mnohem lepší nechat salát uležet v lednici alespoň jednu hodinu.

 

TIP:

Rajčata krájíme ostrým nožem, aby nepustila příliš mnoho šťávy. Na saláty používáme velkou mísu (porcelánovou, skleněnou nebo nerezovou), abychom mohli salát dobře promíchat. Salát se nejlépe míchá dvěma lžícemi. Na salát se nejvíce hodí vyzrálá, ale pevná rajčata.


Technika a suroviny:

Nejlépe fungují vyzrálá, ale pevná rajčata. Masitější odrůdy drží tvar a nepustí tolik šťávy. Krájej je ostrým nebo zoubkovaným nožem, plátky budou čisté a dužina zůstane hezky vcelku. Cibuli zvol podle chuti. Bílá je výraznější a svěží, červená přidá jemnější tón a krásnou barvu. Pokud chceš ztlumit ostrost, nasekanou cibuli na pár minut ponoř do studené vody a dobře ji osušíš. Zálivka se míchá z vody, octa, cukru, špetky soli a lžíce oleje. Cukr se nechá rozpustit, teprve pak se salát zalije, aby se chuť roznesla rovnoměrně. Pomůže krátké odležení v chladu. Rajčata si zálivku nasáknou, cibule změkne jen lehce a celé se propojí do harmonické chuti. Mletý pepř přidej až na závěr a klidně přímo na talíři. Vynikne jeho vůně a salát zůstane svěží.


Varianty a regionální nápady:

Recept je skvělý základ pro další obměny. Pro balkánský nádech přimíchej okurku a trochu nastrouhaného balkánského sýra. Středomořské kouzlo zajistí pár oliv, kapka kvalitního olivového oleje navíc a lístky bazalky nebo oregana. Když se hodí jemnější chuť, vyměň část octa za jablečný. Kdo má rád výraznější sladkokyselý akcent, zvyšuje cukr i ocet po malých krocích do vyvážené chuti. Příjemně funguje i špetka sladké papriky, která podtrhne barvu, nebo pár tenkých proužků papriky křupavé a šťavnaté. V pozdním létě se dá využít žlutá i oranžová odrůda rajčat. Na talíři vznikne veselá mozaika a chuť získá ovocnější linku. Pokud má být salát sytější, přidej kostičky opečeného chleba a proměň ho v lehkou variaci na panzanellu. Chleba nasaje šťávu a zálivka se neztratí v míse.


Servírování a skladování:

Salát podávej vychlazený, ale ne ledový. Rajčatům sluší pokojová teplota, kdy nejlépe vynikne vůně i sladkost, krátké odležení v lednici však dává zálivce čas, aby se spojila. Skvěle doprovodí grilované maso, ryby i obyčejné vařené brambory. Na lehkou večeři stačí salát s čerstvou bagetou a kapkou oleje navrch. Pokud chystáš pohoštění, přesuň hotový salát do široké mísy. Lze ho míchat dvěma lžícemi a plátky zůstanou celé. Zbytky uchovávej v uzavřené dóze v lednici do druhého dne. Pro delší křupavost je možné držet rajčata s cibulí zvlášť a zálivku přidat až těsně před podáváním. Šťáva, která se v misce vytvoří, je cenná. Hodí se jako základ rychlého dresinku, stačí ji vyšlehat s kapkou oleje a pár lístky bylinek a proměnit v zálivku na další salát.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup