Pokličkový chleba s olivami a škvarky

Odebírejte nás na YouTube

Pokličkový chleba s olivami a škvarky

Pod pokličkou v troubě upečený chleba ochucený olivami a škvarky, upečený pěkně dozlatova. Hrníčkový recept bez vážení!

Ingredience:

  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1 hrnek klasické hladké mouky
  • 1,5 hrnku světlého piva 10 ° (pokojové teploty!)
  • 2 vrchovaté lžičky soli
  • 1 lžička černého mletého pepře
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa
  • 1/2 ks kostky droždí
  • 1 hrst vypeckovaných oliv pokrájených na kolečka
  • 1 hrst škvarků

 

Postup:

1. Do velké mísy nasypeme obě mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme asi polovinu piva, přidáme cukr, špetku soli a rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
2. Nasypeme ostatní ingredience, dolijeme zbytek piva a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto.
3. Hotové těsto vložíme do hrnce a přikryté utěrkou necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Zaklopené vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 40 minut zaklopené pod pokličkou, potom pokličku z hrnce sundáme a chléb dopečeme pěkně dozlatova.

 

Doporučení:

Olivy nebo škvarky lze vynechat, stejně tak můžete nakombinovat jiné mouky.

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.