Odebírejte nás na YouTube
Pokličkový chleba s olivami a škvarky
Pod pokličkou v troubě upečený chleba ochucený olivami a škvarky, upečený pěkně dozlatova. Hrníčkový recept bez vážení!
Ingredience:
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 1 hrnek klasické hladké mouky
- 1,5 hrnku světlého piva 10 ° (pokojové teploty!)
- 2 vrchovaté lžičky soli
- 1 lžička černého mletého pepře
- 1 lžička cukru
- 1 lžička octa
- 1/2 ks kostky droždí
- 1 hrst vypeckovaných oliv pokrájených na kolečka
- 1 hrst škvarků
Postup:
1. Do velké mísy nasypeme obě mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme asi polovinu piva, přidáme cukr, špetku soli a rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
2. Nasypeme ostatní ingredience, dolijeme zbytek piva a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto.
3. Hotové těsto vložíme do hrnce a přikryté utěrkou necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Zaklopené vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 40 minut zaklopené pod pokličkou, potom pokličku z hrnce sundáme a chléb dopečeme pěkně dozlatova.
Doporučení:
Olivy nebo škvarky lze vynechat, stejně tak můžete nakombinovat jiné mouky.