Pokličkový chleba s olivami a škvarky

Pod pokličkou v troubě upečený chleba ochucený olivami a škvarky, upečený pěkně dozlatova. Hrníčkový recept bez vážení!

Ingredience:

  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1 hrnek klasické hladké mouky
  • 1,5 hrnku světlého piva 10 ° (pokojové teploty!)
  • 2 vrchovaté lžičky soli
  • 1 lžička černého mletého pepře
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa
  • 1/2 ks kostky droždí
  • 1 hrst vypeckovaných oliv pokrájených na kolečka
  • 1 hrst škvarků

 

Postup:

1. Do velké mísy nasypeme obě mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme asi polovinu piva, přidáme cukr, špetku soli a rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
2. Nasypeme ostatní ingredience, dolijeme zbytek piva a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto.
3. Hotové těsto vložíme do hrnce a přikryté utěrkou necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Zaklopené vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 40 minut zaklopené pod pokličkou, potom pokličku z hrnce sundáme a chléb dopečeme pěkně dozlatova.

 

Doporučení:

Olivy nebo škvarky lze vynechat, stejně tak můžete nakombinovat jiné mouky.