Pizza (těsto)

Odebírejte nás na YouTube

Pizza (těsto)

Návod na přípravu kynutého těsta na pizzu.

Ingredience:

  • 1000 g mouky na pizzu
  • 600 g chladné vody
  • 10 g vlažné vody
  • 30 g soli
  • 10 g droždí

 

Postup:

  1. Do vlažné vody přisypeme droždí, promícháme a necháme zhruba 15 minut stát.
  2. Mouku si rozdělíme na jeden větší a menší díl. Do menšího dílu přidáme odležené droždí a pořádně promícháme. Po promíchání přidáme zbytek vody, sůl, kterou necháme dokonale rozpustit ve vodě a pomalu vsypeme i zbytek mouky za stálého “propracování” těsta.
  3. Těsto propracujeme do doby, než se přestane lepit na prsty rukou a následně necháme 10 minut odpočinout pod utěrkou.
  4. Po deseti minutách těsto znovu začneme zpracovávat. Opět propracujeme po dobu 5 minut a necháme 10 minut odpočinout.
  5. Tento postup opakujeme do té doby, až je těsto na povrchu bez porušení.
  6. Správné těsto na Italskou pizzu by mělo minimálně 12 hodin odpočívat v teplotě okolo 15 stupňů bez přístupu vzduchu nejlépe v nějaké uzavřené nádobě (Proto je v těstu tak málo droždí ).
  7. Dvě hodiny před pečením těsto naporcujeme na bochánky o hmotnosti zhruba 300 g (nebo podle potřeby) a necháme je ještě dvě hodiny v pokojové teplotě. Pečeme na nejvyšší možný stupeň, co dokáže trouba.

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.