Odebírejte nás na YouTube
Okurky rychlokvašky
Zajímavý recept na kvašáky, tedy okurky kvašené, v tomto případě, v sladkokyselém nálevu.
Ingredience:
- 5 kg okurek
- 5 ks listů vinné révy (na jednu sklenici)
- 5 ks listů z višní, nebo třešní (na jednu sklenici)
- 1-2 ks natě kopru
Ingredience (nálev):
- 1 l vody
- 40 g soli
- 10 g cukru
Postup:
- Očištěné, pod tekoucí studenou vodou omyté, okurky propícháme na několika místech vidličkou.
- Vyskládáme je do velké zavařovací sklenice, nebo keramického hrnce spolu s listy třešní a vinné révy a natěmi kopru (na dno dáme polovinu listů a část kopru a druhou částí listů a kopru okurky přikryjeme).
- Okurky zalijeme ještě vlažným nálevem, který jsem připravili svařením vody se solí a cukrem.
- Nádobu přikrytou igelitovým sáčkem, který jsme na několika místech propíchali a zajistili gumičkou, necháme stát na teplém místě (v běžné pokojové teplotě).
- Za 6 až 8 dnů budou okurky hotové.
TIP:
Nálev lze násobit množstvím vody, pokud budeme mít tedy 3l vody použijeme 120 g soli a 30 g cukru (vhodné pro větší množství okurek). Pro výraznější chuť můžeme přidat bobkový list a nové koření.