Máslová štola

Vánoční zákusek z Německa. Kyprá buchta hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 80 g sekaných mandlí
  • 80 g kandovaného ovoce
  • 80 g rozinek
  • 125 ml mléka
  • 2 ks roztlučené hřebíčky
  • 1 ks kostky droždí
  • trocha mletého muškátového oříšku
  • trocha mletého nového koření
  • špetka soli
  • rum
  • 80 g moučkového cukru na ozdobu
  • 50 g másla na ozdobu

 

Postup:

1. Den před přípravou přebereme rozinky, propláchneme je, na hodinu namočíme do studené vody, potom je necháme odkapat, zalijeme rumem a necháme pod pokličkou v chladničce přes noc nabobtnat, druhý den přidáme do rumu i kandované ovoce.
2. Z vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, necháme ho v teple vzejít.
3. Prosátou mouku dáme do mísy, přidáme kvásek, promícháme a necháme chvíli kynout.
4. Do těsta přidáme koření, cukr, rozpuštěné máslo a špetku soli, důkladně prohněteme, pak necháme těsto 1 hodinu kynout.
5. Do vykynutého těsta zamícháme okapané rozinky, kandované ovoce a znovu důkladně prohněteme.
6. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme silnou, podlouhlou placku, tu po délce přehneme a kousek založíme pod protější okraj, tak aby vznikl klasický tvar štoly, těsto necháme na plechu dalších 90 minut kynout.
7. Štolu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
8. Hotovou, ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a hojně posypeme moučkovým cukrem.

 

Doporučení:

Takto vyrobenou štolu uchováváme v alobalu nebo potravinářské fólii. Vydrží i několik týdnů.