Odebírejte nás na YouTube
Martinské rohlíčky
Recept na jemné pečivo s oříškovou nádivkou.
Ingredience:
- 540 g polohrubé mouky
- 360 g tuku na pečení
- 1 kelímek smetany ke šlehání 31 %
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g mletého cukru
- 1 ks bílku
- trochu rumu
- vejce na potření
Postup:
- Do mísy dáme mouku, nastrouháme na struhadle tuk a nalijeme šlehačku.
- Vypracujeme vláčné těsto.
- Mezi tím smícháme ořechy s cukrem, bílkem a troškou rumu na nádivku.
- Těsto rozdělíme na 6 dílů.
- Z jednotlivých dílů vyválíme placku o síle cca 4 mm, kterou nakrájíme do kříže na 6-8 dílů.
- Na každý díl vložíme lžíci ořechové nádivky a smotáme směrem ke středu, při vkládání na plech (vyložený pečicím papírem) stočíme konce jako rohlíčky.
- Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme asi 15 minut dorůžova.
Doporučení:
Do těsta můžeme přidat ještě špetku soli, bude pak lépe kynout. Náplň můžeme obohatit lžičkou tekutého medu.